Строки накладення стягнення за порушення митних правил – для тих, хто стикався з протоколами про порушення митних правил, складеними щодо подій до 24.11.2018 р.

Повірте, таких багато, і ось чому.

Старий закон

Положення Митного кодексу України щодо строків притягнення до адміністративної відповідальності раніше виглядали так.

«Якщо справи про порушення митних правил розглядаються судами (суддями), адміністративне стягнення за порушення митних правил може бути накладено не пізніше, ніж через шість місяців з дня вчинення правопорушення, а в разі розгляду судами (суддями) справ про триваючі порушення митних правил, – не пізніше, ніж через шість місяців з дня виявлення цих правопорушень».

Законом України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» від 08.11.2018 р. № 2612-VIII було внесено зміни до МК України. Він був опублікований 24.11.2018 р. у газеті «Голос України» № 223 та набрав чинності 25.11.2018 р.

Новий закон

Починаючи з 25.11.2018 р. діє така редакція ст. 467 МК України.

«Якщо справи про порушення митних правил розглядаються органами доходів і зборів або судами (суддями), адміністративне стягнення за порушення митних правил може бути накладено не пізніше ніж через шість місяців з дня виявлення правопорушення. Строк накладення адміністративних стягнень у справах про порушення митних правил зупиняється на час розгляду таких справ судом».

Це «розв’язало руки» митним органам і вони почали складати протоколи щодо давно забутих подій.

Але слід пам’ятати, що Законом № 2612-VIII було посилено відповідальність за порушення митних правил в частині збільшення строків для притягнення до адміністративної відповідальності.

Відповідно до ч. 3 ст. 3 МК України норми законів України, які пом’якшують або скасовують відповідальність особи за порушення митних правил, передбачені цим Кодексом, мають зворотну дію в часі. Тобто їх норми поширюються і на правопорушення, вчинені до прийняття цих законів. Норми законів України, які встановлюють або посилюють відповідальність за такі правопорушення, зворотної дії в часі не мають.

За таких обставин, в силу ч. 3 ст. 3 МК України вищезазначений закон не має зворотної дії в часі щодо обставин, які мали місце до 24.11.2018 р. включно. Це означає, що строки накладення стягнення за порушення митних правил застосовуються в редакції, що діяла до 24.11.2018 р.

З публікацією на тему притягнення до відповідальності за «контрабанду» можна ознайомитися тут.