Успішні справи проти податкової для нас – звичайна справа.

Але тут мова піде про власні справи адвоката-відповідача.

Справа № 500/1165/19 є однією з трьох однотипних справ, в яких адвокатом оскаржені протиправні вимоги відносно себе самого. Дві з цих справ вже закінчені позитивно для адвоката, при цьому справа № 500/2845/18 пройшла три інстанції. В останній справі № 500/2048/19 провадження було закрите через самостійне відкликання вимоги контролюючим органом.

Територіальне управління регулярно «штампує» вимоги, банально роздруковуючи їх з власної інформаційної бази. Особа подає позов. Через повільність судового розгляду податкова за цей час встигає направити наступну вимогу за підсумками наступного кварталу, яка включає в себе всі попередні донарахування. Особа подає новий позов. В певний момент здавалося, що цей процес безкінечний, аж раптом з податкової надійшов дзвінок якогось виконавця, який під аудіозапис зізнався, що між районним управлінням, яке генерує вимоги, та територіальним органом, який здійснює представництво в судах, відсутня комунікація з цих питань. Одного разу податкова примудрилася навіть направити до виконавчої служби вимогу, яка оскаржувалася в суді, що за своєю суттю є типовим прикладом службової недбалості.

Це все відбувається на тлі сформованої з цього приводу судової практики. Суди регулярно стягують зі сторони, що програла, сотні тисяч судового збору, проте податкова регулярно подає апеляції, сплачує
власний судовий збір, знов програє, сплачує судовий збір за подання касації, хоча у більшості випадків дана категорія справ через малозначність до Верховного Суду навіть не оскаржується. Власну інформаційну базу всупереч підзаконному акту після програних судів податкова, звісно, не коригує. Мотивація у них проста: «Чим більше паперу – тим чистіше зад». До марнотратства бюджетних коштів податковій ніякого діла немає.

Ланцюжок цих справ – наочна демонстрація театру абсурду, який давно є провідним принципом роботи податкових органів.

Тож на черзі – створення прецеденту в Україні зі стягнення моральної шкоди, завданої протиправними рішеннями органу державної податкової служби.

Про інші успішні справи проти податкової – тут, тут, а також тут.