Порушення карантину – дуже чутлива тема під час виборчого процесу.

Проте посадові особи не повинні відповідати за проведення масових акцій.

Такої думки дійшов суд у справі № 328/2186/20, закриваючи провадження за відсутністю складу адміністративного правопорушення. Справа відносно посадової особи органу місцевого самоврядування щодо порушення карантинних обмежень.

Зміст протоколу

Протоколом посадової особи органу поліції зафіксовано «порушення санітарно-протиепідемічних правил і норм, а саме незабезпечення перебування учасників заходу 1 чел. на 5 м2 та кількість учасників не більше 220 осіб».

Відповідальність за таке правопорушення передбачена ст. 443 КУпАП: «Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами».

Саме правопорушення, на думку посадової особи, яка склала протокол, передбачене пп. 1 п. 11 постанови КМУ № 641 від 22.07.2020 р.

Зокрема, на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), на якій установлено «зелений» рівень епідемічної небезпеки, забороняється:

– проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), а також діяльність кінотеатрів та закладів культури з наповненістю кінозалів або залів понад 50 відсотків місць у кожному окремому кінозалі або залі. Організатор заходу є відповідальним за дотримання між учасниками фізичної дистанції не менше ніж 1,5 метра у разі проведення заходу із розміщенням учасників стоячи.

Позиція захисту

З матеріалів справи вбачається, що концерт, за наслідком якого складено протокол, був заходом передвиборної агітації на замовлення суб’єкта виборчого процесу.

При цьому, захід проводився в громадському місці.

Матеріали справи не містять будь-яких доказів, які б свідчили про організацію цього заходу органами місцевого самоврядування. Зокрема будь-якими посадовими особами виконавчого комітету місцевої ради.

Відповідно до пп. 2 п. 5 ст. 12 Виборчого кодексу України рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб та службових осіб у виборчий процес, за винятком здійснення повноважень, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, посадова особа органу місцевого самоврядування не організовувала та не могла організувати концерт як форму передвиборної агітації. Докази порушення вищезазначених положень відсутні.

А функція нагляду чи контролю здійснення передвиборної агітації, в т. ч. щодо дотримання карантинних заходів у посадових осіб органів місцевого самоврядування відсутні. Вони також не охоплені ані ст. 443 КУпАП, ані постановами КМУ № 641 від 22.07.2020 р. та № 211 від 11.03.2020 р.

Про ефективний захист від обвинувачення у порушенні передвиборної агітації можна прочитати за цим посиланням.