Регулювання тимчасових споруд у Бердянську – давнє питання для місцевої влади, як і місцевої влади будь-якої спроможної територіальної громади.

Вчора була оприлюднена постанова Третього апеляційного адміністративного суду від 29.09.2020 р. у справі № 280/2251/19. Суд втретє за період 2017-2019 років підтвердив безпідставність претензій окремих осіб до організації сезонних ярмарків у місті Бердянськ Запорізької області.

І хоча судовий процес у цій справі з об’єктивних причин закінчувався вже без нашої участі, до його результату ми причетні безпосередньо.

Тому розповімо по черзі: про причини поширення ярмарків у курортному місті, проблеми їх регулювання та про нашу причетність до їх вирішення.

Передумови для регулювання

У 2013 році Бердянська міська рада прийняла досить посередньої якості регуляторний акт, присвячений виставково-ярмарковій діяльності.

На підставі нього відбувалися, як правило, незначні безоплатні заходи і стратегічного застосування цей акт не набув.

Після формування у 2015 році міської ради сьомого скликання депутатський корпус стикнувся з проблемою безсистемного, монопольного та безоплатного розміщення тимчасових споруд для підприємницької діяльності в центрі міста.

Паспорти прив’язки під формальним приводом фіктивної спільної діяльності оформлювалися на суб’єктів господарювання, які часом не тільки не платили податки, але й подекуди були припинені.

Про працевлаштування найманих працівників взагалі не йшлося, про оренду землі – також, однак часом мали місце договори сервітутів без сформованих земельних ділянок, строк давності для оскарження яких давно минув.

Архетипи тимчасових споруд перетворили Бердянськ на Шанхай і цей стан обіцяв тривати довго, оскільки строки дії паспортів прив’язки були значними.

Але найголовніше, що хаос, який панував щороку на Приморській площі та Азовському проспекті протягом липня-серпня, не приносив місту ніякої користі.

І у депутатів виникло обґрунтоване бажання врегулювати це питання з користю для місцевого бюджету.

Оскільки розміщення тимчасових споруд за законодавством не може бути оплатним, міська рада звернула увагу на ярмаркову діяльність.

Оптимальна форма – ярмарки

Перша спроба на початку 2016 року була невдалою. Суд новоприйнятий регуляторний акт, присвячений розміщенню тимчасових споруд під час ярмарків, визнав нечинним. На наш погляд, не безпідставно.

Оскільки регуляторна процедура триває мінімум три місяці, через свіже судове рішення літній ярмарок 2017 року фактично довелося проводити на підставі недосконалого регуляторного акта 2013 року, поклавши всі організаційні питання одноосібно на міського голову.

Прогнозовано, що противники нових ярмаркових правил – в основному, монопольні власники паспортів прив’язки – вдруге звернулися до суду.

Ведення справи № 310/3706/17 було доручено в тому числі нам.

Ми її успішно виграли, отримавши досить тверду правову позицію судів. Розпорядження міського голови щодо організації ярмарку не є регуляторним актом в силу свого тимчасового характеру, а також тому що адресовано конкретним суб’єктам, які беруть участь у ярмарку на добровільних засадах, не перешкоджаючи здійснювати законну підприємницьку діяльність іншому, невизначеному колу осіб, в інших дозволених формах.

Ситуативно справу ми виграли, однак що було робити зі справжнім недосконалим регуляторним актом 2013 року, який і змушував місцеву владу організовувати сезонні ярмарки через ризиковані одноосібні рішення міського голови?

Міська рада отримала чітке розуміння, що прийшов час розробляти якісно новий підхід до ярмаркової діяльності.

Комплексний підхід до нормотворчості

Нас запросили до участі у розробці порядку проведення ярмарків, яка згодом закінчилася прийняттям регуляторного акта. Це рішення виконавчого комітету від 04.04.2018 р. № 104 «Про проведення ярмарків та сприяння розвитку всіх форм торгівлі у м. Бердянськ».

Паралельно з цим документом велася робота над розробкою іншого регуляторного акта – Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Бердянська та архітектурних типів тимчасових споруд у новій редакції, яка була затверджена рішенням виконкому № 103 від 04.04.2018 р.

Порядок проведення ярмарків передбачив аукціонну форму отримання права на участь у ярмарку, робочу комісію з питань дотримання правил торгівлі. А головне – законність підприємницької діяльності без оформлення паспортів прив’язки, орендних відносин тощо.

Цей порядок почав наповнювати бюджет за рахунок коштів, отриманих на аукціонах, котрі проводилися ліцитатором, запрошеним через конкурс.

Бізнес отримав договірні обов’язки щодо дотримання місця, розмірів, архетипів, естетичного вигляду їхнього торгово-розважального обладнання, працевлаштування найманих працівників тощо.

У свою чергу, нова комплексна схема розміщення тимчасових споруд визначила зони ярмарків, де тимчасові споруди на загальних засадах не розміщуються.

Регулювання тимчасових споруд подобається не всім

Ті ж самі противники нових ярмаркових правил знову прогнозовано звернулися до суду.

Справу № 280/4598/18 знову доручили вести нам.

Ми її знову виграли.

У 2019 році ситуація повторилася.

Ті самі противники – той самий позов – той самий результат уже без нашої безпосередньої участі.

У 2020 році через карантин ярмарку не було, проте було завершено апеляційний перегляд справи № 280/2251/19 попереднього року.

В ній ще можливе касаційне оскарження.

Тож бажаємо оновленому складу Бердянської міської ради успіхів у ефективному та послідовному відстоюванні інтересів територіальної громади! Та вдалого регулювання тимчасових споруд!

Наш комплекс послуг для місцевого самоврядування описаний тут.