Суд стягнув упущену вигоду з Запорізької облдержадміністрації на користь нашого клієнта за безпідставну відмову укласти договір з переможцем тендеру.

Це сталося ще 27.05.2021 р., проте ми чекали, чи подаватиме відповідач касаційну скаргу.

Проте постанова Центрального апеляційного господарського суду у справі № 908/2106/20 набрала законної сили і навіть почала примусово виконуватися казначейством.

Коротко мораль цього кейсу можна описати так: особисте завжди шкодить діловим стосункам.

Навесні 2020 року Департамент соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації провів тендери на закупівлю путівок для оздоровлення дітей у літніх таборах Бердянська.

Звичайні тендери, яких щороку проводиться безліч. І наш клієнт, незалежно від політичної приналежності керівництва області, неодноразово ставав переможцем відповідних закупівель. Але цього разі щось пішло не так.

У проміжку часу між визначенням переможців і підписанням відповідних договорів відбулася зміна керівництва облдержадміністрації.

Тому з деякими переможцями договори були укладені, а з нашим клієнтом – ні.

Тривалий час було мовчання, а коли ми звернулися до суду – з’явився нікому раніше не відомий протокол про відміну процедури відкритих торгів у зв’язку з пандемією.

Однак розробник даного сценарію не врахував, що згідно з існуючою судовою практикою після визначення переможця торгів неможливо відмінити процедуру закупівлі.

Але особливо було цікаво слухати пояснення винуватця, коли він намагався пояснити дискримінаційний підхід до різних суб’єктів господарювання.

Вони зводилися до того, що для одних пандемія діє, а для інших – ні.

Однак, навіть пандемія – аргумент другорядний, оскільки про неї слід думати до протокольного визначення переможця. Після того, як переможцю направлено повідомлення про намір укласти договір, скасувати відкриті торги не можна. Фактично ця ситуація зайвий раз підкреслює штучний, надуманий характер підстав для ухилення від підписання договору.

Як наслідок – суд стягнув упущену вигоду в розмірі 79 920 грн.

Втім, насправді справа не в коштах.

Це репутаційна справа, мета якої – зробити свій внесок у боротьбу з невіглаством та особистими амбіціями серед чиновників.

З нашими послугами у сфері публічних закупівель можна ознайомитися тут.