Вивезення валюти за кордон набуло актуальності в умовах воєнного стану.

Коротко наведемо поточне нормативне регулювання порядку перетину кордону готівкових коштів.

У питанні вивезення валютних цінностей за межі території України є дві складові: регулювання обігу валюти, а також митне регулювання.

Розглянемо їх.

Валютне регулювання

Фізичні особи-резиденти здійснюють валютні операції з транскордонного переміщення валютних цінностей шляхом їх вивезення/пересилання за межі України в загальній сумі, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 Євро, на підставі підтвердних документів.

Цього вимагає п. 18 постанови Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5.

Постановою Правління НБУ № 36 від 04.03.2022 р. було дозволено фізичним особам-резидентам здійснювати такі операції без подання підтвердних документів.

Фактично п. 18 постанови Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5 був зупинений.

Проте вже 13.03.2022 р. НБУ повернув вимогу щодо надання підтвердних документів під час переміщення валютних цінностей за межі України у сумі, що перевищує 10 000 Євро.

Таким чином, на сьогодні п. 18 постанови Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5 є діючим.

Згідно з ним документально повинно підтверджуватися:

1) зняття фізичною особою готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 Євро;

2) придбання особою банківських металів виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 Євро.

Документи, є чинними протягом 90 календарних днів із дня зняття ними готівки з власних рахунків у банках.

Варто зазначити, що самої лише квитанції про здійснення валютно-обмінної операції недостатньо. Потрібні документи, які підтверджують саме походження гривні, яка згодом була обміняна на валюту. Якщо ж одразу відбулося зняття валюти – квитанції про обмін не потрібні.

Митне регулювання

На відміну від валютного, митне регулювання вивезення валюти за кордон під час воєнного стану не змінювалося.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про валюту і валютні операції» транскордонне переміщення фізичними особами валютних цінностей у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 000 Євро за офіційним курсом валют, встановленим Національним банком України на день переміщення через митний кордон України, підлягає письмовому декларуванню митним органам.

Тут важливо звернути увагу на те, що підтвердні документи потрібні на валюту, яка перевищує 10 000 Євро. А декларується уся готівка, якщо її розмір дорівнює, або більше 10 000 Євро, а не лише сума перевищення. Це важливо, щоб не допустити помилок.

При цьому жодний нормативно-правовий акт не обмежує вік осіб, які переміщують готівкову валюту.

Це означає, що кожна особа від свого народження є суб’єктом транскордонного переміщення.

Проте відповідно до ч. 4 ст. 265 Митного кодексу України громадяни можуть бути декларантами після досягнення ними 16-річного віку.

Порядок декларування майна дітей, які не досягли 16-річного віку, митне законодавство не передбачає. У зв’язку з цим доцільно застосовувати загальні правила про законних представників, які діють від імені своїх дітей без додаткових документів.

В принципі, про це зазначено й у офіційній інформації для подорожуючих на сайті Державної митної служби України. У разі вивезення валютних цінностей громадянином, який не досяг 16-річного віку, декларування здійснюється його законним представником з огляду на загальну суму валютних цінностей, які вивозяться громадянином до 16-річного віку та його представником.

Щоправда бланк декларації транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей не передбачає розподілу валютних цінностей між декларантом та іншими власниками. Тож, на наш погляд, слід заповнювати окремі декларації, якщо звісно ситуація цього потребує і неможливо обійтися без декларування.

Висновки

З огляду на викладене, можна зробити такі висновки.

Якщо виїжджає сім’я з 2-х дорослих та 1 дитини, то за умови, що сума готівкової валюти менше 30 000 Євро, декларації можна не заповнювати.

Якщо ж, наприклад, сума дорівнює 35 000 Євро, то одному з дорослих декларантів слід заповнити декларацію на суму, яка перевищує ліміт: 35 000 – (9999 х 2) = 15 002 Євро. При цьому підтвердні документи необхідні лише на 5000 Євро.

Вас також може зацікавити стаття щодо підтримки ФОП та фізичних осіб в умовах війни.

Якщо у Вас виникли запитання правового характеру – ЗВ’ЯЖІТЬСЯ з нами у зручний для Вас спосіб, ми спробуємо допомогти.